AKM - Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü

Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü

Beyoğlu Kültür Yolu

Geri dön

1945 yılında Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü adıyla kurulan enstitü, Türk el sanatlarının korunması, gelişmesi ve yaygınlaştırılmasında öncü bir yol üstlendi ve milli değerlerin yurt dışında tanıtılmasını hedef edinmiş önemli bir kurum oldu. Sanatsal düşünceyi yaratıcılıkla birleştiren tasarımcı ve teknik eleman yetiştirmek amacıyla kurulan enstitü, mesleki üretimleriyle kendinden sonra açılmış pek çok okul ve kursa ilham verdi.

Enstitünün ses getiren ilk çalışmalarından biri, İstanbul’da ilk defa düzenlenen pantolon defilesidir. Bu sayede popülerlik kazanmaya başlayan kurum, pek çok kişi için önemli bir ilgi odağı olur, enstitüyü ziyaret etmek ve enstitü ürünlerini giymek çokça tercih edilen bir deneyim haline gelimeye başlar. Bir diğer önemli çalışma, 1947 yılında hükümet tarafından sipariş edilen, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e düğün münasebetiyle hediye edilmek üzere iki adet sofra takım örtüsünün işlenmesidir. Takip eden yıllarda Londra’da bir sergi organize edilir, “Tarihi Nakış ve Modern Türk Kadınını Tanıtma Sergisi” adıyla Londra halkevinde açılan sergi, Türk el sanatlarının yurt dışına tanıtılmasında önemli bir rol oynar. Doğu ve Batı olmak üzere iki kültürü harmanlayan koleksiyonlar, ulusal ve uluslararası düzeyde organize edilen pek çok sergide sunulur, enstitü yurt içi ve yurt dışından çok değerli konukların uğrak yeri hâline gelir.

Olgunlaşma Enstitüleri, geleneksel el sanatlarının ve milli değerlerle bezenen giyim kültürünü arkasına alan köklü eğitim kurumlarıdır. 1945 yılı itibariyle faaliyete geçen bu kurumlar, özellikle genç kızların meslek sahibi olmalarında büyük rol oynadı.

Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü, Türkiye modasının köklerine yakından tanıklık edebilmek için Beyoğlu Kültür Yolu’nda ziyaretçilerini bekliyor.

Bağlantı için lütfen tıklayın.

Beyoğlu Kültür Yolunu Keşfet